top of page

De film kort. het budget BEPERKT.

de returN? UITZONDERLIJK!

NAJAAR 2024

De kortfilm “Non Grata” geeft een fictieve invulling aan de mysterieuze verdwijning van Zuster Gaby in 1982. De Dendermondse Zuster Gaby voerde immers een geheim onderzoek naar de seksuele uitspattingen en het financieel gesjoemel van haar overste kanunnik Gaston Mornie. Maar voor ze haar onderzoek kon overmaken aan de kerkelijke instanties verdwijnt ze spoorloos. Geregisseerd door Lennart Lemmens en een Vlaamse topcast met onder meer Viv Van Dingenen, Frank Focketyn en Michael Vergauwen moet “Non Grata” een esoterische thriller worden dat zich afspeelt binnen de krochten van de katholieke zuil.

Première: 10 november 2024

Regie: Lennart Lemmens

Scenario: Stijn De Wolf & Wim De Maeseneer

Met de steun van Sabam For Culture, Stad Dendermonde, BREEDbeeld & DIJK92

(INTER-)NATIONAAL BEREIK - TOT 450000 KIJKERS
Visual_Main_standing.png

DE MENSEN achter non grata

Uitvoerend producent Stijn De Wolf en regisseur Lennart Lemmens zijn enorm verheugd met de mensen die voor Non Grata konden gestrikt worden waarbij, zowel qua cast als crew, opnieuw wordt ingezet op een combinatie van professionelen, semi-professionelen en lokale helden. Hiermee koppelen we "professionaliteit" en "kwaliteit" aan "vertrouwen" en "authenticiteit". Zo vinden we in de hoofdcast ook Geert Burssens uit Dendermonde en Dirk Lissens uit Buggenhout terug.

Hoofdcast_Non Grata

HET partneraanbod van non grata

Camerata Productions vzw werkt steeds met verschillende bedrijven als supporting partners, logistieke partners, horecapartners, mediapartners of sociaal-culturele partners.. Onderstaande formules zijn de start van een pad dat we samen zullen bewandelen. Wij zitten heel graag met u samen om te bespreken hoe we tot een maximale win-winsituatie kunnen komen.

€ 500,-

Partner

(inter-)nationaal potentieel,

100% fiscaal aftrekbaar

BTW excl.

_

Setbezoek met netwerkreceptie voor 4 personen op dinsdag 2 april 2024 om 17u00

Preview-uitnodiging

voor 2 personen op zondag 10 november 2024 om 11u00

 

vermelding in endcredits

5 goodiebags met USB

voor medewerkers of klanten

Maximum 10 partners

€ 1250,-

Supporting Partner

(inter-)nationaal potentieel,

100% fiscaal aftrekbaar

BTW excl.

_

Setbezoek met netwerkreceptie voor 6 personen op dinsdag 2 april 2024 om 17u00

Preview-uitnodiging

voor 4 personen op zondag 10 november 2024 om 11u00

Festivalpas Filmfestival Oostende

met een overnachting voor

2 personen

logo in endcredits

10 goodiebags met USB

voor medewerkers of klanten

Maximum 8 partners

€ 2500,-

Premium Partner

(inter-)nationaal potentieel,

100% fiscaal aftrekbaar

BTW excl.

_

Setbezoek met netwerkreceptie voor 8 personen op dinsdag 2 april 2024 om 17u00

Preview-uitnodiging

voor 6 personen op zondag 10 november 2024 om 11u00

 

Festivalpas Filmfestival Oostende

met een overnachting voor

4 personen

 

logo in endcredits

vermelding in openingcredits

20 goodiebags met USB

voor medewerkers of klanten

Maximum 6 partners

€ 6500,-

Presenting Partner

(inter-)nationaal potentieel,

100% fiscaal aftrekbaar

BTW excl.

_

Setbezoek met netwerkreceptie voor 10 personen op dinsdag 2 april 2024 om 17u00

Preview-uitnodiging

voor 8 personen op zondag 10 november 2024 om 11u00

 

Festivalpas Filmfestival Oostende

met een overnachting voor

8 personen

logo in endcredits

 

vermelding in openingcredits

50 goodiebags met USB

voor medewerkers of klanten

Maximum 1 partner

EEN partneraanbod OP uw MAAT!

Denkt u aan een op uw maat gemaakt partnership? Uiteraard kan dat! We komen graag vrijblijvend langs om uw ideeën te bespreken en een voorstel op maat uit te werken. Zo bekomen we een gegarandeerde win-winsituatie.

IK wens gecontacteerD te worden 
Selecteer een optie

Bedankt voor de inzending! We doen onze uiterste best om je zo snel mogelijk een antwoord te bezorgen.

Zuster Gabrielle, geboren te Buggenhout als Germaine Robberechts, was 56 jaar toen ze in de nacht van 3 op 4 maart 1982 verdween uit het klooster van Sint-Vincentius in de Kerkstraat te Dendermonde. Het geld op haar kamer bleef onaangeroerd, haar persoonlijke documenten en fototoestel waren verdwenen.

 

Zuster Gabrielle was een non van deze wereld, een vrijgevochten en populaire zuster die les gaf in de normaalschool te Dendermonde en in die tijd nogal vooruitstrevend te noemen. Zo werd ze door haar leerlingen liefkozend “de Gabbe” of “Gaby” genoemd en speelde ze drum, draaide en bakte ze keramieken servies en beschikte ze als enige zuster over een auto en was ze zodoende ook chauffeur voor Kanunnik Gaston Mornie, de directeur van de kloostergemeenschap. Deze Mornie had een enorme status binnen de Kerk maar was een weinig eerbaar persoon: naast zijn problematisch drankgebruik en zijn structureel financieel gesjoemel bleek de man ook een enorme seksuele appetijt te hebben en was daarbij niet al te kieskeurig in leeftijd en geslacht. Gebaseerd op getuigenissen bleek dat zuster Gabrielle, die een geheim onderzoek naar haar overste voerde en er meermaals mee dreigde om zijn gedrag in Rome aan de kaak te stellen. Het is alleszins een feit dat de avond waarop zuster Gabrielle verdween, er binnen de kloostermuren een zware ruzie is geweest waarbij Mornie het niet naliet haar te beledigen en te bedreigen in het bijzijn van de andere nonnen. Alle gerechtelijke onderzoeken ten spijt, werd er nooit nog iets van haar vernomen.

 

Kort na de feiten werd Mornie weggepromoveerd uit Dendermonde en belande hij, na een nieuwe zedenzaak met minderjarigen, in de psychiatrische instelling Sint-Jan-Baptist in Zelzate waar hij op 77-jarige leeftijd overleed. VRT-Journalist en coscenarist Wim De Maeseneer maakte in 2008 zijn gelauwerde eindwerk rond dit dossier, wat 15 jaar later de basis legde voor het scenario van deze fictiefilm.

Zuster Gabrielle
bottom of page